Vladimir Sorokin: “En opritsjniks dag”
Nadezhda Mandelstam: “Erindringer”
Sorokin
Kommer du fra Russland, trenger du ikke å finne på så mye. Noe slikt husker jeg Vladimir Sorokin sa i et intervju. Det var en av de uhyggelige oppdagelsene jeg gjorde mens jeg leste “En opritsjniks dag”; Altfor mye av de burleske skildringene av rutinemessig brutalitet som Sorokin koker opp i boken kunne vært sant, har vært sant, eller kan bli sant.
Alt går for seg i et framtidig Russland, absolutt totalitært styrt av Herskeren. Kineserne skaffer avansert teknologi, Europa er stengt ute bak den nye “Beskyttelsesmuren”.
Det er litt av hvert vi blir vitne til fra en vanlig dag på jobben for Andrej Danilovitsj Komjaga, en av brorskapet som utøver Herskerens befalinger. Og det er mye å gjøre; de som har falt i unåde siden sist skal slaktes eller voldtas, teatere skal kontrolleres, tollere skal bestikkes eller forgiftes, sangere skal bringes til taushet, uheldige sannheter skal skjules, spor skal slettes, makten skal sikres. “Ord og gjerning!” er ropet.
Innimellom blir det muligheter for litt personlig fortjeneste, og for svært spesielle former for rus og badstugleder.
Vladimir Sorokin har en avsindig fantasi - eller iallefall trodde jeg det.
Det er også mye humor i beskrivelsen av denne mannen som går så mye opp i sin rolle at han har piskeslag og ralling som ringetone på mobilen. Det er slik boken åpner, hovedpersonen våkner fra en drøm, til:
Et piskeslag - og et skrik,
Et slag til - og et stønn.
Et tredje slag - ralling.
-og dermed er han våken og klar for dagens oppgaver. Men først må tjeneren feste en ferskt hundehode foran på den røde bilen hans, og en kost bak. Det hører med.
Boken er forferdelig morsom.
Såpass skal det antagelig til for å skildre det totalitære samfunn fra håndhevernes synspunkt. I et slikt system blir alt absurd, og det holder såklart ikke med vanlige beskrivelser. Her er det bare å kjøre på med utbedrete peniser, intravenøse gullfisk, hundehoder og sikkerhetsklarerte spåkvinner.
Mandelstam
Når det gjelder å vise det totalitære samfunnet nedenfra, derimot, er det noe helt annet som skal til.
Nadezhda Mandelstams skriver sine erindringer, og det er det er nettopp en ekstremt utviklet hukommelse som er hennes virkemiddel. Den typen hukommelse du øver opp når det er farlig å ha noe skriftlig, når du når som helst kan komme hjem om kvelden og finne to menn som har slått seg til ved bordet ditt mens de røyker og ser gjennom tingene dine. En hverdagslig sak. Det må du regne med. Så hun lærte alt utenat, alle Osip Mandelstams dikt i forskjellige versjoner, alle lister, navn, adresser, hendelser og datoer.
Dette var tiden under Stalins verste forfølgelse av alt og alle som kunne true kommunismens rene ide og ikke minst hans egen makt. Alle var livredde. Når som helst kan navnet ditt dukke opp på en liste, og du forsvinner, enten død eller sendt til Sibir. Det blir stort sett det samme, du finnes ikke uansett.
Under presset fra overvåkning, svik, forfølgelse og konstant løgn er det egentlig umulig å leve. Og leve skal man, om man så skal forråde alle og bli en del av maskineriet. Men det finnes en annen mulighet også; å fortsette å leve i sannhet. Det går ikke an, og det var det poeten Osip Mandelstam og Nadezhda Mandelstam gjorde, til en høy pris.
Så her er det ikke fabulering og overdrivelser som skildrer tyranniet, nei det er den overutviklete hukommelsen, presisjonen, den nøyaktige gjengivelsen av alle krumspring og planlegging man måtte gjøre for å holde seg i live og utenfor Tjekaens oppmerksomhet. Hun leverer forståelsesfulle, men knivskarpe observasjoner av menneskene og deres reaksjoner på presset.
Under disse forholdene var selve det å huske en prestasjon. Nadezhda skriver hvordan angsten og livet i forvisning og usikkerhet gjør at dagene går over i hverandre og mange mister følelsen av tid. Men hun fortsetter å huske, dag etter dag.
Presisjon, observasjon, hukommelse, og så en ting til: poesi. Anna Axhmatova og Osip Mandelstam var poeter, og Nadezhda Mandelstam kunne vi godt kalle Alle Redaktørers Mor. Hun reddet Osips og Annas dikt, skrev av, gjemte avskrifter i kullkjellere og i kurver, Foruten at hun lærte alt utenat.
I boken beskriver Nadezhda hvordan ektemannens lepper uopphørlig bevegeget seg mens diktene tok form i ham. Poesien var det viktige. Og det var kanskje den som bar dem igjennom.
Det ufatteligste i denne boken er at Osip Mandelstam rett og slett lager et dikt om Stalin, fordi han ikke kan la være, så klart. I diktet “Epigram” beskriver han denne monstrøse skikkelsen som skygger over alle menneskenes liv. Han bruker bilder som kakerlakkbarter og fingre som mark for å skildre den absolutte maktens uhyrlighet. Det gjorde jo ikke livet noe enklere, og han døde da også i en leir. Men Nadezhda levde, og husket alt. Og da hun fikk sjansen, skrev hun det ned.
Tyranniet
Etter å ha lest disse to bøkene forstår jeg litt mer om tyranniets vesen. Det er en tvang også for utøveren, for hvem ville han være uten stillingen sin? Det er bunnløs angst i den tanken også:
Man slutter seg ikke til Opritsjninaen. Man kan ikke velge den. Man blir valgt. Eller som Lillefar pleier å si når han har drukket og sniffet litt: “Man blir båret inn i Opritsjninaen som på en bølge. Hu hei hvor det går! Hodet snurrer, blodet koker og det svartner for øynene på en. Men den samme bølgen kan også kaste en ut. Det skjer plutselig og ugjenkallelig. Og er en skjebne verre enn døden. Å bli kastet ut av Opritsjninaen er som å få begge beina kappet av. Og resten av livet ikke kunne gå, men måtte krype..
Men angsten er likevel verst for dem uten rettigheter og under konstant overvåkning, helt prisgitt maktens vilkårlighet. Det er hjerteskjærende å lese at Osip Mandelstam led av forfølgelsesvanvidd under den siste forvisningen. Hvordan er det mulig å ha forfølgelsesvanvidd når en allmektig organisasjon har forfulgt deg i årevis og er i ferd med å lykkes med å drepe deg?
Mange ting går igjen fra den virkelige Stalintiden og den dystopiske framtidsvisjonen:
De tamme forfatterne som kan kalles opp til virtuell tilstedeværelse og henger betuttet foran Herskerens blikk som bilder i lufta, ligner på Osip Mandelstams kolleger som også måtte stå til ansvar for Stalin til enhver tid.
Og voldens lovmessighet kjenner jeg igjen:
Er løkka laget, må noen dingle. Hever du øksa, krever den hogg!
Jeg nevnte at jeg syntes Vladimir Sorokin var vel fantasifull i beskrivelsen av opritsjnikenes groteske fremferd. Men han lurte meg. Det var virkelighet, det også. Opritsjniki var Ivan den grusommes 6000 mann store korps, et brorskap som adlød ham i ett og alt, når bojarene eller andre skulle terroriseres til lydighet. Og ja, komplett med avhugget hundehode og kost bundet fast til sadelen. Bare slå opp, så skal du se.
Tyranniet var i fortiden, det er i nåtiden.
Les disse beskrivelsene og pass på framtiden!